✔ Je gaat je onderliggende emoties ontdekken; waarom eet je? En je gaat deze onderliggende emoties verwerken.
Maar hoe werkt dit eigenlijk?
Iedere gebeurtenis in je leven veroorzaakt een gevoel. Dit gevoel kan zich weer voordoen in een vergelijkbare gebeurtenis. Hierdoor kan het zijn dat dat gevoel je in de weg kan gaan zitten, waardoor je tegen bepaalde situaties aan loopt of niet lekker in je vel zit. Het is belangrijk om te weten welke situaties dit gevoel oproepen, maar wat het belangrijkst is is om erachter te komen welk gevoel daar achter zit. Door achter dit gevoel te komen, kun je het gaan verwerken.
Je wéét bijvoorbeeld wel dat als er je iets even tegenzit, je niet wilt gaan eten, maar je doet het iedere keer toch.
We gaan dan eerst kijken welk gevoel daar onder zit. Hoe jij je voelt als iets even tegenzit en je wilt gaan eten. Welk gevoel dan opspeelt bij je.
Dit kan bijvoorbeeld ‘verdrietig’ zijn.
Doordat dit verdrietige gevoel (het oude gevoel) er onder zit en nog niet verwerkt is, reageer je de volgende keer als er even iets tegenzit weer vanuit het ‘oude’ gevoel. Je voelt je dan weer verdrietig en gaat dan weer eten.
Door dit ‘oude’ gevoel te herkennen en te verwerken, zal je niet meer vanuit je ‘oude’ gevoel reageren, maar kun je reageren vanuit het moment zelf.
Je weet dan dat je je niet verdrietig hoeft te voelen als er even iets tegenzit en doordat je dat verdriet niet meer voelt, omdat je die verwerkt hebt, kun je reageren vanuit de huidige situatie;
hoe je je op dat moment voelt.
Om bij je onderliggende emoties te komen gebruik ik verschillende technieken. Je hoeft dus niet te ‘weten’ waar iets door komt, want daar komen we door de verschillende technieken wel achter.